خبرگزاری فارس: مجلس شورای اسلامی سرانجام در هفدمین جلسه علنی بررسی لایحه بودجه 90 کل کشور، ضمن تصویب ماده واحده لایحه و رفع ایرادات شورای نگهبان، مهر تأیید نهایی به دخل و خرج کشور در سال جاری زد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، هفدهمین جلسه علنی بررسی لایحه بودجه سال جاری در حالی که قرار بود ساعت 14 آغاز شود، با حدود 45 دقیقه تأخیر، در ساعت 14 و 45 دقیقه و با حضور 194 تن از نمایندگان به ریاست علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی آغاز شد.
** تصمیمات جدید مجلس برای درآمدهای نفتی و گازی کشور
وکلای ملت در اولین گام امروز تصمیم گرفتند که تغییراتی در جزء (الف) بند 12 اعمال کردند.
بر این اساس، در راستای حق مالکیت و حاکمیت بر منابع نفت و گاز کشور و نیز به منظور اجرای احکام قانون برنامه پنجم توسعه، رابطه مالی و نحوه تسویه حساب بین دولت (خزانهداری کل) و وزارت نفت از طریق شرکتهای تابعه ذیربط بابت کلیه مصارف سرمایهای و هزینهای شرکتهای یاد شده از جمله بازپرداخت تسهیلات بیع متقابل، بازپرداخت تسهیلات، تولید، حفظ سطح تولید و برداشت صیانتی و افزایش تولید نفت و گاز طبیعی، سرمایهگذاری و نیز هزینه صادرات با احتساب هزینههای حمل و بیمه، به میزان 14.5درصد (شامل 10 درصد منظور در ماده 229 قانون برنامه پنجم توسعه) از ارزش نفت (نفت خام و میعانات گازی) صادراتی و مبالغ واریزی نقدی بابت خوراک پالایشگاههای داخلی و میعانات گازی تحویلی به مجتمعهای پتروشیمی و سایر شرکتها به عنوان سهم آن شرکت، به منظور مصارف سرمایهای و بازپرداخت قراردادهای بیع متقابل شرکت پس از کسر هزینهها، معاف از مالیات و تقسیم سود سهام تعیین میشود.
وزارت نفت از طریق شرکتهای دولتی تابعه ذیربط مکلف است، معادل 85.5 درصد بقیه ارزش موارد مذکور را به حساب بستانکار دولت (خزانهداری کل کشور) منظور و به شرح مقررات این بند با دولت (خزانهداری کل کشور) تسویه حساب کند. مفاد این حکم جایگزین مفاد تبصره (38) دائمی قانون بودجه سال 1358 کل کشور میشود.
بر پایه این گزارش، قیمت نفت صادراتی از مبادی اولیه، قیمت معاملاتی یک بشکه نفت در هر محموله و برای نفت تحویلی به پالایشگاههای داخلی و مجتمعهای پتروشیمی با رعایت مفاد بند الحاقی 102 و سایر شرکتها، 95 درصد متوسط بهای محمولههای صادراتی نفت مشابه در هر ماه شمسی است.
** مجلس 100 میلیون دلار برای احداث و بازسازی عتبات عالیات اختصاص داد
در ادامه، نمایندگان مجلس تغییراتی هم در جزء (چ) بند الحاقی 17 لایحه بودجه اعمال کردند.
بر این اساس، از محل افزایش درآمد حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی، مازاد بر مبالغ مندرج در بند 12 این قانون قبل از واریز به حساب ذخیره ارزی، معادل ریالی مبالغ زیر پس از واریز به خزانه، به موارد ذیل اختصاص مییابد:
الف- 3 میلیارد دلار فقط برای تقویت بنیه دفاعی
ب- 2 میلیارد دلار به بخش سلامت (بهداشت و درمان در اجرای اهداف بند «ب» ماده «34» قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه)
پ- 100 میلیون دلار بابت احداث و بازسازی عتبات عالیات
ت - 250 میلیون دلار بابت آشیانه جمهوری اسلامی ایران برای خرید هواپیما، بالگرد و سایر تجهیزات مورد نیاز
ث - یک میلیارد دلار بابت مهار آبهای مرزی و مهار گرد و غبار استانهای مرزی و ریزگردهای استانها و دریاچهها و تالابهای کشور
ج- یک میلیارد دلار بابت یارانه سود تسهیلات و جوایز صادراتی و افزایش سرمایه بانکهای دولتی و صندوق ضمانت صادرات
چ- یک میلیارد دلار بابت صندوق بیمه محصولات کشاورزی و صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری کشاورزی و کمک به صید و پرورش میگو و روشهای صید و صیادی و تکثیر و پرورش ماهی به روش مدار بسته
ح- یک میلیارد و 500 میلیون دلار بابت صندوق نوآوری و شکوفایی و تضمینهای ماده 62 قانون محاسبات عمومی و نیز تأمین 15 درصد پیشپرداخت موضوع ماده مذکور و فناوریهای نوین
خ- 62 میلیون دلار بابت تعدیل و ساماندهی پرههای صیادی
د- 200 میلیون دلار بابت بازپرداخت تعهدات ارزی
ذ - 500 میلیون دلار برای آبرسانی به روستاهای فاقد آب آشامیدنی سالم بر اساس شاخص محرومیت
** 50 درصد از درآمد معاینه پزشکی "متقاضیان معافیت سربازی " به ناجا اختصاص مییابد
وکلای ملت در ادامه بررسی بندهای مراعا مانده و ارجاعی لایحه بودجه سال 90، به کمیسیون تلفیق تصمیم گرفتند که تغییراتی در بندهای الحاقی 54 و 57 این لایحه اعمال کنند.
بر این اساس، بابت معاینات تخصصی پزشکی از مشمولان متقاضی معافیت از دوره خدمت سربازی برای نوبت اول 100 هزار ریال و برای نوبتهای بعدی 150 هزار ریال اخذ و به خزانه واریز میشود.
معادل پنجاه درصد وجوه واریزی از محل اعتبارات ردیف 530000 جدول شماره (9) این قانون با رعایت قوانین و مقررات در اختیار نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران قرار میگیرد.
همچنین بر اساس تصمیم جدید مجلس، نمایندگان اجازه دادند که بابت طرح هر فقره پرونده غیر کیفری مالی در محاکم قضایی، مبلغ چهل هزار ریال علاوه بر هزینه دادرسی مصوب، از طریق محاکم قضایی وصول و به حساب درآمد عمومی کشور نزد خزانهداری کل واریز شود.
افراد معسر به تشخیص رئیس دادگستری محل، از پرداخت هزینه معافند؛ معادل پنجاه درصد وجوه واریزی از محل اعتبارات ردیف 530000 جدول شماره (9) این قانون هم با رعایت قوانین و مقررات و اعتبارات مصوب در اختیار نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، بابت بدرقه و نقل و انتقال زندانیان قرار میگیرد.
** مخالفت مجلس با پیشنهاد توکلی برای حذف 4 هزار میلیارد از درآمد یارانهها
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه، پس از آنکه 6 مورد از اصلاحات کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1390 را بررسی و تصویب کردند، وارد بررسی مبالغ ردیفهای هدفمندسازی یارانهها شدند.
علی عباسپور نماینده تهران پیشنهاد حذف این مصوبه کمیسیون تلفیق را مطرح کرد و در توضیحات خود اظهار داشت: طبق مصوبات مجلس، درآمد حاصل از اجرای قانون یارانهها میتواند هر سال نسبت به سال قبل 20 درصد افزایش یابد.
وی با بیان اینکه کمیسیون تلفیق در این مصوبه، درآمد حاصل از اجرای قانون یارانهها را 54 هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده است، گفت: این رقم با توجه به مصوبه مجلس اشتباه است و بهتر است آقایان توضیح دهند که چگونه این رقم را محاسبه کردهاند و آیا 10 درصدی که قرار است از منابع حاصل از اجرای قانون یارانهها به بخش سلامت اختصاص یابد، این رقم نیز در این مصوبه منظور شده یا خیر؟
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: با افزایش درآمد حاصل از اجرای قانون یارانهها، دردسرها و مشکلاتی در کشور ایجاد میشود و رئیس این جلسه اصلاً نباید اجازه طرح این مصوبه را در مجلس بدهد.
در ادامه علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در توضیحاتی عنوان کرد: آنچه که مجلس در قانون یارانهها تصویب کرده، این است که دولت باید قیمتها را به گونهای افزایش دهد که درآمد حاصل از اجرای قانون یارانهها هر سال بیشتر از 20 درصد افزایش نیابد و مجلس در این خصوص سقف تعیین کرده است.
رئیس مجلس همچنین گفت: البته کمیسیون تلفیق موظف شد که مبالغ ردیفهای قانون هدفمندی یارانهها را بررسی و ارقام آن را در مصوبهاش قید کند که درآمدها و هزینهها چقدر است.
لاریجانی در ادامه عنوان کرد: پیشنهاد حذف در این باره معنا ندارد و باید مبالغ قانون هدفمندی یارانهها مشخص باشد.
در ادامه احمد توکلی نماینده مردم تهران و رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در تذکری آئیننامهای گفت: وظیفه کمیسیون تلفیق این بود که بر اساس درآمد حاصل از سبد قیمتی دولت، درآمدهای هدفمندی یارانهها را محاسبه کند و در 4 ردیف، یک ردیف درآمدی و سه ردیف هزینهای مشخص کند. اما آنچه که تلفیق مصوب کرده، چیزی غیر از این بوده و این غیرقانونی است.
توکلی اضافه کرد: در مصوبه تلفیق عنوان شده که درآمد حاصل از قانون یارانهها در سال 90 مبلغ 54 هزار میلیارد تومان باشد که از این رقم 40 هزار میلیارد تومان برای سهم خانوار و دولت در نظر گرفته شود و 10 هزار میلیارد تومان نیز برای سهم تولید اختصاص یابد. در این مصوبه کمیسیون تلفیق مشخص نشده که 4 هزار میلیارد تومان حاصل از قانون یارانهها در سال 90 برای چه بخشی هزینه خواهد شد، این مسئله قانونی نیست چرا که مشخص نیست که 4 هزار میلیارد تومان از این درآمدها کجا رفته است.
توکلی همچنین یادآور شد: مجلس در قانون یارانهها سه قید گذاشته بود، یکی آنکه دولت هر سال میتواند تنها تا 20 درصد، درآمد حاصل از اجرای قانون یارانهها را افزایش دهد و از طرفی هم مقرر شده بود که 20 درصد سهم دولت به سهم خانوار اضافه شود و 10 درصد تولید نیز به خانوارها تعلق یابد، بر این اساس باید کمیسیون تلفیق 3 ردیف هزینهای برای درآمد یارانهها مشخص میکرد.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه مصوبه کمیسیون تلفیق از نظر شکلی دچار اشکال است و درآمدهای عنوان شده قابل تحقق نیست، گفت: با این درآمدها ما بین خودمان و دولت دعوا درست میکنیم.
در ادامه علی لاریجانی رئیس مجلس در توضیحاتی گفت: خود دولت اصرار دارد که این درآمد عنوان شده در مصوبه تلفیق قابل تحقق است بنابراین شما چه طور میگویید با این مصوبه تلفیق بین مجلس و دولت دعوا میشود؟
در ادامه توکلی گفت: آنچه از صحن علنی به کمیسیون تلفیق در رابطه با هدفمندی یارانهها ارجاع شد، در کمیسیون تلفیق بررسی نشده و این نوعی "حسابسازی " است.
رئیس مجلس در پاسخ به وی گفت: یعنی شما پیشنهاد دارید که باید این 4 هزار میلیارد تومان از مصوبه کمیسیون تلفیق حذف شود؟
در ادامه مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود در مجلس در مخالفت با پیشنهاد توکلی مبنی بر حذف مبلغ 4 هزار میلیارد تومان از مصوبه کمیسیون تلفیق، گفت: دولت در لایحه پیشنهادی خود، 62 هزار میلیارد تومان درآمد از محل اجرای قانون یارانهها پیش بینی کرده بود اما کمیسیون تلفیق رقم پیشنهادی دولت را اصلاح کرده و دولت را محدود کرد.
وی افزود: رقم پیشنهادی کمیسیون تلفیق، عدد جدیدی است که محاسبه شده و کمیسیون براساس مصوبه مجلس این رقم را پیشنهاد داده که البته قابل قبول هم هست اما اگر دوستان نظر یا پیشنهادای دارند، میتوانند مطرح کنند.
در ادامه مجددا احمد توکلی نماینده تهران در مجلس، به عنوان پیشنهاد دهنده و هم به عنوان موافق پیشنهاد حذف رقم 4 هزار میلیارد تومان از مصوبه کمیسیون تلفیق در قانون یارانهها طی سخنانی گفت: سبد قیمتی دولت با افزایش 20 درصدی درآمد حاصل از قانون یارانهها برای هر سال، در سال 1390 بیشتر از مبلغ 31 هزار میلیارد تومان درآمد کسب نمیکند.
وی افزود: دولت میگوید هم اکنون به 72 میلیون نفر یارانه پرداخت میکند اما این واقعیت ندارد و دولت اطلاعات غلطی به مجلس میدهد و گاهی نیز میگویند که از محل اجرای قانون یارانهها 32 هزار میلیارد تومان درآمد داریم اما گاهی عنوان میکنند که 36 هزار میلیارد تومان درآمد داریم و این موضوع قابل دفاع نیست.
** تذکرات مکرر نمایندگان پس از پیشنهاد احمد توکلی
پس از آنکه پیشنهاد حذف رقم 4 هزار میلیارد تومان از مصوبه کمیسیون تلفیق برای قانون یارانهها از سوی احمد توکلی نماینده تهران و رئیس مرکز پژوهشهای مجلس ارائه شد، تعدادی از نمایندگان به بیان تذکر و اخطار قانون اساسی در رابطه با این موضوع پرداخت.
در ابتدا موسی قربانی نماینده قائنات در مجلس طی تذکری آئیننامهای با استناد به تبصره 1 ماده 216 آئیننامه داخلی گفت: زمانی که رسیدگی به جزئیات لوایح بودجه در مجلس آغاز میشود باید پیشنهادات مطرح شده مکتوب چاپی باشد و یا اینکه پیشنهاد حذف کل مطرح شود.
وی خطاب به لاریجانی افزود: شما حذف کل برای مصوبه تلفیق در رابطه با هدفمندی یارانهها را قابل طرح ندانستید اما باید بگویم که پیشنهاد حذف جزء در رابطه با این مصوبه از آنجا که چاپ نشده نیز اصلا قابل طرح نیست واگر این رویه در مجلس ایجاد شود،مشکلاتی به وجود میآید.
در ادامه علی لاریجانی رئیس مجلس در پاسخ به قربانی گفت: تا زمانی که شما اینجا بودید میشد اما حالا نمیشود.
در ادامه اقبال محمدی نماینده مریوان در اخطار قانون اساسی گفت: درصدهای عنوان شده در مصوبه کمیسیون تلفیق ناعادلانه است و ما باید برای این موضوع به مردم پاسخگو باشیم.
وی افزود: سهم در نظر گرفته شده برای خانوارها و شرکتها در مورد تقسیمبندی سهم یارانهها درست نیست.
در این جلسه همچنین سید احمد لطفی نماینده اراک در مجلس به بیان اخطار قانون اساسی پرداخت و اظهار داشت: مبلغ 62 هزار میلیارد تومان پیش از این در بودجه 90 تصویب شده بود اما امروز رقم جدیدی را آوردهاند که پیشنهاد حذف 4 هزار میلیارد تومان از آن را مطرح میکند.
در این جلسه همچنین هادی قوامی نماینده اسفراین به بیان تذکر آئیننامهای پرداخت و با استناد به بند 11 ماده 23 و مواد 77 و 157 آئیننامه داخلی مجلس،اظهار داشت: زمانی که پیشنهاد حذف مطرح میشود باید رئیس جلسه اجازه صحبت مخالفان و موافقان را بدهد. چرا که نظر نمایندگان برای ما ارزشمند است.
وی افزود: در مصوبهای رئیس جلسه اجازه صحبت مخالفان و موافقان را نداد از این رو به نظر بنده آن مصوبه غیرقانونی بود.
در ادامه علی لاریجانی در پاسخ به وی گفت: تذکر شما مربوط به این موضوع نبود و در مورد موضوعی که شما مطرح میکنید باید بگویم که در بسیاری از موارد موافقان و مخالفان صحبت نمیکنند و این مسئله نیز حل شده بود بنابر این چرا شما تذکر میدهید؟
مصطفی کواکبیان نماینده سمنان و عضو فراکسیون اقلیت مجلس دیگر نمایندهای بودکه در اخطاری با استناد به اصل 71 قانون اساسی،گفت: طبق قانون مجلس میتواند در عموم مسائل قانون وضع کند.
وی افزود: توضیحاتی که رئیس کمیسیون تلفیق مطرح کرد، مبنی بر اینکه ما در یک عمل انجام شده واقع شدیم و چون چنین است باید چنان شود، باید بگویم که چه کسی گفته باید به مردم 40 هزار تومان یارانه دهیم، 30 هزار تومان یارانه بدهیم و قیمتها را افزایش ندهیم.
در ادامه علی لاریجانی رئیس مجلس از وی خواست که دقیقا بگوید موضوع مورد تذکر او چیست که کواکبیان گفت: من میخواهم بدانم ما دنبال دولتیم یا دولت دنبال ما؟
در ادامه علی لاریجانی در پاسخ به وی گفت: این موضوعی که شما مطرح میکنید چه ربطی به دستور جلسه دارد؟ من فکر کردم میخواهید حرف مهمی بزنید.
وی همچنین گفت: هیچ کس دنبال کسی نیست و هر کس جای خودش است و شما نیز مختارید و میتوانید رای ندهید.
در ادامه این جلسه حمیدرضا کاتوزیان نماینده تهران و رئیس کمیسیون انرژی مجلس در تذکری آئیننامهای به بند 11 ماده 23 آئیننامه استناد کرد و گفت: مرتبا اتفاقاتی در مجلس میافتد که مکانیزمی برای کنترل آن نیست.
وی افزود: آمار و ارقامی که محاسبه میشود کاملا دروغ است و همین آقای فرزین در کمیسیون انرژی قبلا گفته بود که 40 تا 45 میلیون نفر یارانه دریافت میکند اما بنده میخواهم بدانم چه طور امروز او میگوید 72 میلیون و 500 هزار نفر یارانه دریافت میکنند.
کاتوزیان همچنین گفت: دولت 50 میلیارد پول صادرات برق را به عنوان یارانه توزیع کرده است و برای رسیدن به هدف مطالبی عنوان میشود که کاملا دروغ است.
در ادامه علی لاریجانی رئیس مجلس به وی گفت: تذکر شما راجع به اداره جلسه نبود و شما نمیتوانید به عنوان تذکر در خصوص اداره جلسه این مطالب را عنوان کنید.
در این جلسه بهروز جعفری نماینده سمیرم در تذکری با استناد به ماده 23 آئیننامه داخلی مجلس گفت: برخی آقایان از فضای کنونی سیاسی کشور سوءاستفاده میکنند و بهتر است توضیح دهند که منظورشان از رسیدن به هدف و یا دریافت یارانه از سوی 45 میلیون نفر یا 70 میلیون نفر چیست و دولت خودش حضور دارد و این موارد را باید توضیح دهد.
عباس رجایی نماینده اراک و رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در اخطار قانون اساسی با استناد به اصل 52 این قانون، گفت: هر گونه تغییر در ارقام بودجه تابع قانون است و ما باید به این موضوع توجه کنیم.
لاریجانی به وی گفت:دولت میتواند حق خودش را به مردم ارائه دهد و ما خودمان این اجازه را دادیم.
در ادامه محمدرضا فرزین پشت تریبون رفت و گفت: بنده گفتم 42 میلیون نفر یارانه نقدی دریافت میکنن و بارها در جلسات مختلف این موضوع را مطرح کردم و تا قبل از اردیبهشت حدود 62 میلیون نفر یارانه نقدی دریافت میکردند اما هم اکنون 72 میلیون و500 هزار نفر یارانه دریافت میکنند.
وی افزود: اینکه گفته میشود دولت درآمدهای غیرواقعی را میگوید بایدبگویم در ستاد هدفمندی یارانهها به طور رسمی باید ابلاغ شود و عدد 36 هزار میلیارد تومان سر جمعی است که همه برگههای آن موجود است.
عادل آذر رئیس مرکز آمار ایران نیز پشت تریبون رفت و گفت: شما نمایندگان مجلس میتوانید به سامانه مرکز آمار مراجعه کنید.
وی گفت: در حال حاضر 75 میلیون و 400 هزار نفر جمعیت در کشور ما است و از این رقم تا ساعت 12 امروز که بنده گزارش گرفتهام و سامانه مرکز آمار ایران برای ثبتنام باز است، 73 میلیون و 600 هزار نفر برای دریافت یارانه نقدی ثبت نام کردهاند.
علیرضا منادی نماینده مردم تبریز به بیان اخطاری با استناد به اصل 52 قانون اساسی پرداخت و اظهار داشت: موضوع یارانهها در کشور ما موضوع حیاتی است و چشم دشمنان کشورمان به آن است.
وی افزود: اگر قرار است به 73 میلیون نفر در سال جدید یارانه نقدی پرداخت شود، و 20 درصد به قیمت کالاها افزوده شود، باید توجه داشته باشیم که یارانه پرداختی به مردم نیز باید 20 درصد افزایش یابد و به عنوان مثال 45 هزار تومان، به 65 هزار تومان افزایش یابد.
منادی همچنین یادآور شد: به نظر بنده در این موضوع تناقض وجود دارد و باید به این مسئله رسیدگی شو.
در ادامه علی لاریجانی در پاسخ به وی گفت: مجلس گفته که دولت نمیتواند بیشتر از سقف 20 درصد قیمت کالاها را افزایش دهد وعبور کند.
غلامعلی میگونی نژاد نماینده بوشهر در اخطاری با استناد به اصل 52 قانون اساسی، گفت:هنوز جوهر قانون هدفمندی یارانهها خشک نشده که ما به نظر میآید در آن انحراف ایجاد میکنیم.
وی افزود: از ابتدا مشخص کردیم که 50 درصد از درآمد قانون یارانهها بین مردم توزیع شود و 30درصد به بخش تولید و 20 درصد به دولت اختصاص یابد که این در سال گذشته حاصل نشد و یقینا در سال 90نیز با بودجهای که ما مینویسیم محقق نخواهد شد.
علی لاریجانی در پاسخ به وی گفت: خود مجلس در قانون بودجه 90 مصوب کرد که دولت حق ندارد از هیچ منبعی برای یارانهها استفاده کند.
در این جلسه بهمن محمدیاری نماینده تالش با انتقاد از نقض قانون یارانهها با مصوبات مجلس در خصوص این قانون، گفت: زیاد قانون نوشتن درست نیست.
در ادامه علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی از نمایندگان خواست که از بیان تذکراتشان صرفنظر کنند.
موسی قربانی نماینده قائنات در این هنگام گفت: آقای لاریجانی ما حوصلهمان سر رفته، لطفا اجازه ندهید نمایندگان تذکراتشان را مطرح کنند.
لاریجانی به وی پاسخ داد: شما میگویید حوصلهمان سررفته اما الان آقای توکلی دستش را بلند کرده است.
** مخالفت رئیس کمیسیون تلفیق با پیشنهاد توکلی
در ادامه رضا عبدالهی نماینده ماهنشان و رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 90 در مجلس به عنوان نماینده کمیسیون تلفیق به مخالفت با پیشنهاد حذف رقم 4 هزار میلیارد تومان از مصوبه تلفیق در هدفمندی یارانهها پرداخت و گفت: دولت و مجلس در ارتباط با قانون یارانهها کار بزرگی را شروع کردند.
وی افزود: دولت در لایحه پیشنهادی خود رقم 62 هزار میلیارد تومان را برای هدفمندی یارانهها پیشنهاد داده بود که 56 هزار میلیارد تومان در بودجه شرکتها و 6 هزار میلیارد تومان در بودجه عمومی دولت دیده شده بود.
به گفته وی، جلسات زیادی در ارتباط با موضوع قانون یارانهها در تلفیق و با حضور نمایندگان دولت برگزار شد و در نهایت باتوجه به عملکردی که در سه ماهه سال قبل وجود داشته، رقم 54 هزار میلیارد تومان را تصویب کردیم.
عبدالهی همچنین یادآور شد: ما این کار را انجام دادهایم و هم اکنون در مقابل کار انجام شده قرار داریم و 45 هزار و 500 تومان به مردم یارانه میدهیم که حدود 40 هزار میلیارد تومان میشود و در مجلس مقرر شد سهم دولت و مردم روی هم 80 درصد باشد و 20 درصد به تولید اختصاص یابد.
رئیس کمیسیون تلفیق یادآور شد: در کمیسیون تلفیق و جلسه علنی گفتید مالیات و عوارض باید محاسبه و پرداخت شود و محاسبات ما نشان میدهد حدود 4 هزار میلیارد تومان برای این حوزه اختصاص یابد و 3 هزار میلیارد تومان برای امر سلامت پیش بینی شده است. بنابر این این اعداد به گونهای نیست که قابل هضم باشد و کمیسیون تلفیق با حذف هر عددی از 54 هزار میلیارد تومان مخالف است و میخواهیم به این رقم یکپارچه رای دهید که هم به مردم و هم به تولید و هم مالیات و عوارض بتوانیم پرداخت کنیم.
** هماکنون 72 میلیون و 500 هزار نفر در ایران یارانه نقدی دریافت میکنند
محمدرضا فرزین رئیس کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت هم که در مخالفت با پیشنهاد احمد توکلی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس مبنی بر حذف رقم 4 هزار میلیارد تومان از درآمد حاصل از قانون یارانهها در صحن علنی سخنرانی میکرد، طی سخنانی گفت: در حال حاضر 72 میلیون و 500 هزار نفر در ایران یارانه دریافت میکنند که هر کدام از این افراد مبلغ 45 هزار و 500 تومان یارانه میگیرند و این رقم، حداقلی است که ما برای مردم در نظر گرفتهایم.
وی افزود: رقمی که پیش بینی شده از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی در سال 90 کسب خواهد شد، حداقل 36 هزار میلیارد تومان است و 4 هزار میلیارد تومانی هم که در مصوبه کمیسیون تلفیق آمده، برای سهم مالیات و عوارض شهرداریها در نظر گرفته شده است.
رئیس کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت تصریح کرد: دولت پیشبینی کرده که در سال 90 از محل حاملهای انرژی رقم 36 هزار میلیارد تومان، 3 هزار و 500 میلیون تومان از نان و 4 هزار میلیارد تومان از برق و 20 درصد نیز خود مجلس به دولت اجازه افزایش قیمت داده است، در این چارچوب در کمیسیون تلفیق بررسی و جمعبندی کردیم و رقم 54 هزار میلیارد تومان را به تصویب رساندیم که بخشی از درآمدها در بودجه کلی دولت است.
فرزین در پایان سخنان خود ضمن دفاع از مصوبه کمیسیون تلفیق، با پیشنهاد احمد توکلی مخالفت کرد.
** تذکر نماینده خمینیشهر: پرداخت یارانه به ایرانیان خارج از کشور منطق عقلی ندارد
سیدمحمدجواد ابطحی نماینده مردم خمینیشهر در مجلس شورای اسلامی نیز طی تذکر آییننامهای گفت: تذکر بنده در مورد اختصاص یارانه به ایرانیان خارج از کشور است.
وی افزود: ایرانیان خارج از کشور برای ما خیلی عزیز هستند اما در ایران به سر نمیبرند که بخواهند تبعات گرانی ناشی از افزایش قیمتها را بپردازند.
ابطحی ادامه داد: حدود 2 میلیون نفر براساس آن چیزی که فرزین و عادلآذر گفتهاند برای دریافت یارانه ثبتنام کردهاند که در خارج از کشور به سر میبرند.
این نماینده مجلس افزود: تصور بنده این است که اختصاص یارانه به ایرانیان خارج از کشور با منطق عقلی سازگاری ندارد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر ابطحی گفت: اگر واقعاً اینطور است این مسئله باید بررسی شود چرا که هیچ منطقی برای این مسئله وجود ندارد.
در ادامه، لاریجانی رئیس مجلس پیشنهاد حذف رقم 4 هزار میلیارد تومان از مصوبه کمیسیون تلفیق برای هدفمندی یارانهها را به رأی گذاشت که نمایندگان با 71 رای موافق، 97 رای مخالف و 18 رای ممتنع از 201 نماینده حاضر در صحن علنی پارلمان با این پیشنهاد توکلی مخالفت کردند.
** تصویب کسب درآمد 54 هزار میلیاردی دولت از محل اجرای قانون هدفمندی یارانهها
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه، با 118 رأی موافق، 49 رأی مخالف و 17 رأی ممتنع از 202 نماینده حاضر در صحن علنی پارلمان، مبالغ ردیفهای قانون هدفمندسازی یارانهها را تصویب کردند.
طبق مصوبه مجلس، کل درآمد حاصل از اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها و اصلاح قیمتها در سال 90، 54 هزار میلیارد تومان شامل (50 هزار میلیارد تومان در بودجه شرکتها و مبلغ 4 هزار میلیارد تومان در بودجه عمومی دولت) خواهد بود.
طبق مصوبه بهارستاننشینان، سهم خانوار و دولت موضوع مواد 7 و 11 و سایر کالاها و خدمات یارانهای 40 هزار میلیارد تومان، سهم تولید موضوع ماده 8 قانون هدفمندسازی یارانهها 10 هزار میلیارد تومان در سال 1390 خواهد بود.
به گزارش فارس، بر اساس مصوبه امروز خانه ملتیها، دولت موظف شد که در سال 1390 مبلغ 40 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از اجرای قانون یارانهها را برای خانوارها و دولت در نظر بگیرد و 10 هزار میلیارد تومان از درآمد حاصل از اجرای هدفمندی را به بخش تولید اختصاص داده و 4 هزار میلیارد تومان باقیمانده نیز برای عوارض شهرداریها و مالیات اختصاص یابد.
** اختصاص 25 هزار میلیارد ریال برای تأمین افزایش حقوق و مزایای کارکنان دولت
وکلای ملت در ادامه جلسه همچنین یکی دیگر از بندهای ارجاعی به کمیسیون تلفیق را مجدداً مورد بررسی قرار داده و نهایتاً تصویب کردند.
بر اساس مصوبه امروز مجلس، مبلغ 25 هزار میلیارد ریال از اعتبارات تملکداراییهای سرمایهای کسب و برای تأمین افزایش حقوق و مزایای کارکنان دولت اختصاص مییابد.
این مصوبه مجلس با 145 رأی موافق، 19 رأی مخالف و 18 رأی ممتنع به تصویب نمایندگان مجلس رسید.
** مجلس "ردیف بودجهای مستقل " برای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی تعیین کرد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی همچنین تصمیم گرفتند که بند الحاقی 102 این لایحه را به شرح ذیل اصلاح کنند:
در اجرای تبصره بند (ب) ماده یک قانون هدفمندسازی یارانهها، دولت مکلف است که قیمت خوراک گاز واحدهای پتوشیمی را حداکثر 65 درصد سبد صادراتی (بدون هزینه اشتغال) و سایر خوراکهای واحدهای پتروشیمی را بین 85 تا 95 درصد متوسط بهای محمولههای صادراتی پس از حذف هزینههای حمل و بارگیری تعیین کند.
نمایندگان مجلس همچنین در جلسه امروز، برای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی نیز ردیف بودجهای مستقلی اختصاص دادند.
** تصویب ماده واحده و تعیین سقف بودجه 90
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در پایان بررسیها، لایحه بودجه 1390 کل کشور را با 144 رای موافق، 29 رای مخالف و 12 رای ممتنع از مجموع 207 نماینده حاضر به تصویب رساندند.
بر اساس ماده واحده این لایحه، بودجه سال 1390 کل کشور از حیث منابع بالغ بر 5 میلیون و 83 هزار و 938 میلیارد و 829 میلیون ریال و از حیث مصارف بالغ بر 5 میلیون و 83 هزار و 938 میلیارد و 829 میلیون ریال به شرح زیر تصویب شد:
منابع بودجه عمومی دولت از لحاظ درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی و مصارف بودجه عمومی دولت از حیث هزینهها و تملک داراییهای سرمایهای و مالی بالغ بر 1 میلیون و 697 هزار و 225 میلیارد و 111 میلیون ریال شامل منابع عمومی دولت مبلغ 1 میلیون و 545 هزار و 870 میلیارد و 91 میلیون ریال و درآمدهای اختصاصی وزارتخانهها و مؤسسات دولتی بالغ بر 151 هزار و 355 میلیارد و 20 میلیون ریال است.
همچنین بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت از لحاظ درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار بالغ بر 3 میلیون و 550 هزار و 656 میلیارد و 365 میلیون ریال و از حیث هزینهها و سایر پرداختها بالغ بر 3 میلیون و 550 هزار و 656 میلیارد و 365 میلیون ریال تعیین شد.
بر این اساس، بررسی لایحه بودجه سال 90 کل کشور در مجلس با تصویب نمایندگان به اتمام رسید و شورای نگهبان باید طبق قانون آن را مورد بررسی و تأیید قرار دهد.
** رئیس مجلس 30 دقیقه اعلام تنفس کرد
پس از تصویب ماده واحده لایحه بودجه، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی زنگ پایان هفدهمین جلسه بررسی لایحه بودجه 90 در مجلس شورای اسلامی را به صدا درآورد.
وی در پایان جلسه امروز که طی آن سقف بودجه سال 90 توسط نمایندگان تعیین شد، ضمن تقدیر و تشکر از وکلای ملت برای تصویب سقف بودجه سال 90، گفت: بنده اعلام تنفس میکنم تا نظرات شورای نگهبان را در مجلس بررسی کنیم.
وی به نمایندگان مجلس 30 دقیقه استراحت داد تا بعد از پایان این 30 دقیقه، وکلای ملت بار دیگر در صحن پارلمان حضور یافته و ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه 90 را بررسی کنند.
** 30 دقیقه گذشت؛ آغاز بررسی ایرادات شورای نگهبان در صحن علنی مجلس
وکلای ملت پس از استراحتی 30 دقیقهای، بررسی ایرادات شورای نگهبان از لایحه بودجه سال 90 کل کشور را در دستور کار قرار داده و ضمن اصلاح این ایرادات، آن را تصویب کردند و بدین ترتیب مجلس شورای اسلامی مهر پایان به لایحه بودجه 90 زدند.
گفتنی است، شورای نگهبان به بندهای 12 و 30 و بندهای الحاقی 18، 20، 21، 23، 31، 40، 51، 55، 74، 82 و 110 ایراد گرفته بود که وکلای ملت ضمن اصلاح و توصیب این بندها، بندهای ذکر شده را برای تائید نهایی به این شورا ارسال کردند.
علی لاریجانی در پایان جلسه اعلام کرد که جلسه بعدی مجلس، فردا رأس ساعت 8 صبح برگزار میشود.