به گزارش خبرنگار اقتصادی فارس، فعالان بازار سهام در حالی از نیمه دوم اردیبهشت تا هفته پیش شاهد از دست دادن سودهای فروردین بودند و اوضاع بورس هم به رغم ظرفیت های عدیده تحت تاثیر مسائل سیاسی و اقتصادی داخلی نامناسب شده که هنوز هستند کارشناسان و فعالانی که به بهبود شرایط و بازگشت دوباره رونق امیدوار بوده و جهش دوباره قیمت سهام شرکت های ارزنده و شاخص بورس سخن بگویند.
در این میان در شرایطی محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی بعد از ظهر چهارشنبه گذشته از حذف مالیات بر ارزش افزوده سکه و تداوم کاهش نرخ ارز و اقداماتی برای نرخ سود سپرده ها با هدف دریافت سود بیشتر سپرده گذاران و افزایش قطعی نرخ سود اوراق مشارکت خبر داده که محسن عباسی کارشناس بازار سرمایه و استاد دانشگاه علامه طباطبایی یکی از کارشناسانی است که در گفت وگویی تفصیلی با فارس ضمن بررسی تصمیم جدید بانک مرکزی، پیش بینی کرد شاخص بورس در میان مدت به عدد 29 هزار و 500 واحدی برسد.
*هنوز انتظارات سهامداران برآورده نشده
وی اظهار داشت: درحالی به فصل مجامع بورسی نزدیک می شویم که هنوز انتظارات اکثر سهامداران برآورده نشده است. در این بین تنها گروهی از سهام بنیادین بازار با اقبال روبرو بوده و بازدهی کم و بیش رضایت بخشی در این بازار سردرگم داشته اند.اما به جهت سیاست های اقتصادی چند گانه مسئولین که باعث ایجاد جو بی خبری و سردرگمی دربازار پول و سرمایه شده ،اینروزها شاهد معاملات بدون روند و کسل کننده در اکثر نمادها هستیم.
عباسی ادامه داد: اکثر کارشناسان امر نیز توانایی پیش بینی صحیح وقایع اقتصادی را ندارند چرا که سیاست های اقتصادی مختلفی در حال آزمایش بر روی بازار است و تبعات مثبت و منفی آن گریبانگیر بازارهای پول و سرمایه شده و بازار سرمایه کشور را از نقطه تعادل خود دور کرده است. هرچند تصمیم گیری های ناگهانی بانک مرکزی اینبار بهانه ای شد تا بازار بار دیگر با رفتارهای هیجانی مواجه شود، اما نکته قابل توجهی که از چشم بازار دور مانده حجم معاملات است.
*سهام خوب راه شان را پیدا می کنند
این کارشناس خاطر نشان کرد: درحالی ابتدای سال در پی عنایات مقام معظم رهبری مبنی بر اعلام سال 90 به عنوان سال جهاد اقتصادی بازار سهام با رشد قابل ملاحظه ای مواجه شده بود که رقیب بازار سرمایه یعنی بازار پول به علت بسته نظارتی سختگیرانه بانک مرکزی با رکود مواجه شد.
عباسی افزود: کاهش نرخ بهره به خودی خود باعث بالا رفتن ضریب P/E بازار سهام (نسبت قیمت به درآمد) تا بیش از 9 مرتبه شد که با توجه نسبت ارزش بازار سرمایه به تولید ناخالص داخلی (GDP ) این P/E کاملا توجیه پذیر بود. ضمن اینکه شرایط کسب و کار جهانی نیز نسبت به سال گذشته بهبود قابل قبولی داشته و چشم انداز اقتصاد جهانی بسیار روشن تر از قبل شده بود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تمامی این عوامل در کنار نزدیک شدن به فصل مجامع بر جذابیت و لزوم رشد بازار می افزود و حجم بازار نیز بسیار قابل توجه و تقریبا دو برابر مقدار کنونی بود ادامه داد: اما درست در شرایطی که حجم بازار تایید کننده روند صعودی بود و نقدینگی سرگردان جامعه محل بسیار مناسبی را نشانه رفته بود عوامل مختلفی از درگیری های سیاسی و نگرانی هایی که اینک خیلی کمرنگ تر شده اند تا ادغام وزارتخانه ها و تاثیر نرخ ارز تمامیت اقتصاد کشور را در بر گرفته و باعث بر هم ریختن تعادل بازار شده اند. به گونه ای که بازار هم اکنون نیز از آن رنج می برد.
به گفته عباسی اما با این همه، نکته قابل توجه کوتاه مدت بودن این اثرها بر بازار سرمایه است. چون در بازاری که همواره طی میان مدت و بلند مدت، عوامل بنیادین کسب و کار را با ضریب مناسبی با قیمت سهم مرتبط می کند به هر حال سهام خوب راه شان را پیدا می کنند.
*اظهار نظرهای غیر کارشناسی در مورد P/E
وی در بخش دیگری از اظهارات خود با بیان اینکه عدم آشنایی اکثریت فعالان بازار با ضریب P/E و استفاده نادرست آن در شرایط مختلف نکته قابل توجهی در بازار بوده و در این چند وقت اخیر بارها این خلاء و تحلیل غلط مشهود بوده ادامه داد: متاسفانه برخی که از نسبت P/E سخن می راندند بدون آشنایی با تعریف دقیق از این ضریب مهم تنها رسیدن آن به عدد 8 یا 9 مرتبه را دلیلی بر حبابی بودن بازار دانستند و با مصاحبه های مکرر و یادآوری P/E زمان های گذشته هشدار ریزش شدید بازار را دادند.
عباسی افزود: این درحالی است که ریزش شاخص و قیمت سهام تعدادی از شرکت های بزرگ بورسی به خاطر عوامل خارج از بورس بوده و ارتباطی به P/E سهام نداشته است. چه بسا که بسیاری از سهام شرکت هایی که درگیر مسائل حاشیه ای نبوده اند هم اکنون قیمت هایی بسیار بالاتر از ابتدای سال را دارا هستند و با رشد P/E همراه بوده اند.
وی خاطر نشان کرد: باید توجه کرد مقایسه ضریب P/E در اقتصادی که نسبت به سالهای 82-83 تفاوتهای بنیادینی کرده کاملا " اشتباه بوده و تنها زمانی می توان این ضرایب را با یکدیگر مقایسه کرد که تغییر مهمی در شرایط کسب و کار رخ نداده باشد. بنابراین این سئوال مطرح
می شود که آیا بازار سرمایه کنونی کشور با سال های 82-83 قابل مقایسه است؟
*کارشناسان حباب شناس کجایند؟
وی تاکید کرد: نسبت P/E متغیر بسیار پر تفسیری است ولی متاسفانه افرادی که دانش مالی ندارند و یا آن را به خوبی فرانگرفته اند با موضع گیری غلط خود باعث آسیب رسیدن به بازار سرمایه شده و بدون توجیه علمی خاصی تنها با مقایسه 2 عدد در دو زمان مختلف و با شرایط کاملا متفاوت باعث بوجود امدن شبهه در بازار و رفتار هیجانی شدند و نتیجه آن تلاطم در بازار و وضعیت کنونی شد.
این کارشناس اظهار داشت: نکته قابل توجه دیگر نوع کارشناسی است که کارشناسان و مسولین مربوطه انجام می دهند. یعنی تنها در هنگام رونق صحبت از حباب و P/E بالا می کنند اما به هنگامی که کلیت بازار سردرگم است و نمی داند که باید به کدام عامل اقتصادی واکنش نشان دهد دیگر از کارشناسان حباب شناس خبری نیست و کسی به کاهش قیمت ها اعتراضی ندارد.این درحالی است که اکثر کالاها و محصولات نهایی با افزایش قیمت روبرو بوده اند!
به گفته عباسی جدای از هر گونه تحلیل و نظر کارشناسی، در صورتی که قدرت خرید پول در برابر کالاها در نظر گرفته شود و سهام هم به عنوان یک دارایی مالی مد نظر قرار گیرد، هم اینک تغییرات قیمت این دارایی بر خلاف تغییرات قیمت سیار کالاها بوده است. یعنی طی روزهای اخیر سهام اکثر شرکت ها نسبت به دوره قبل از افزایش قیمت ها بسیار ارزانتر شده اند و در مقایسه با سایر کالاها اکنون سهام ارزانتر هستند.ضمن اینکه باید توجه کرد که در فصل مجامع به سر می بریم و زمان در یافت سود نقدی نیز رسیده است.
*تغییرات متعدد و گسترده بازار سرمایه در مقایسه با گذشته
این کارشناس با اشاره به این نکته که مهمترین تفاوت بین گذشته و حال بازار سرمایه قانون جدید آن است که با تغییرات بنیادین نسبت به قانون قبلی فرصت حضور نهادهای مختلف و ابزارهای گوناگون و زمینه رشد بازار سرمایه و واقعی تر شدن اندازه بازار ایجاد کرده ادامه داد: در این بین سعی مسولین نیز بر تغییر اقتصاد کشور از وضعیت بانک محور (BANK BASE ) و سوق دادن سرمایه ها به سمت تولید است. به طوریکه صاحبان کسب و کار بتوانند سرمایه مورد نیاز را از طریق بازار سرمایه تامین مالی کنند.
عباسی افزود: در همین راستا نیز در شرایطی اوراق جدیدی همچون صکوک وارد بازار شده که در این بین دغدغه مسولین بازار سرمایه کشور نیز آشنایی بنگاه ها با نحوه تامین مالی در بورس است که می تواند گزنیه های دیگری به غیر از بانک را جهت تامین مالی به بنگاه ها معرفی کند.
به گفته وی در این بین بازیگران دیگری نیز وارد بازار شده و بسیاری از نهادهای تازه تاسیس مانند شرکت های سبدگرادن و مشاوره
سرمایه گذاری در حوزه بازارسرمایه بوجود آمده اند. حتی بسیاری از نهادهای تازه تاسیس در حوزه بازار پول نیز به دلیل جذابیت بازار سرمایه وارد این بازار شده اند به گونه ای که در کنار سایر موسسات نهادی هم اکنون شاهد فعالیت های نهادهای بازار پول از جمله بانک ها در بازار سرمایه هستیم.
عباسی با اشاره به این نکته که از دیگر تغییرات بنیادین بازار سرمایه کشور نسبت به سال های 82-83 که از P/E به عنوان زنگ خطری برای بازار یاد می شود، تغییرات نرخ بهره و نرخ تورم است، اظهار داشت: آیا P/E سال های 82-83 با P/E کنونی بازار سهام قابل قیاس است ؟ چه مقدار از این P/E ناشی از اثرات تورمی است؟
وی افزود: در صورت کسر نسبت P/E که قیمت سهم P ( قیمت هر سهم ) را نشان می دهد مقداری از اثر تورمی پنهان است که باید در تفسیر آن دقت کرد و نباید به صرف اینکه به عدد خاصی رسید ازحبابی شدن بازار سخن گفت .چراکه نرخ بهره نیز که به طور معکوس با ضریب P/E در ارتباط است باید در نظر گرفته شود. بنابراین کاهش نرخ بهره به نوبه خود به جذابیت بازار سرمایه کمک کرده و در کنار سایر عوامل
می تواند بالا رفتن P/E را توجیه پذیر کند.
* اثر تصمیم جدید بانک مرکزی بر بازار سرمایه
این استاد دانشگاه علامه اظهار داشت : تفاوت دیگر بازار امروز با سال های گذشته مربوط به وضعیت بازارهای رقیب و مهترین آن یعنی بازار مسکن است که چند سالی است در رکود کامل به سر برده و در عین حال تنها بازاری است که می تواند باعث خروج قابل توجه نقدینگی از بازار سهام شود.چنانچه سال های قبل و در دوران افول بازار سرمایه، این بازار مسکن بود که با صعود خود توانست تمام نقدینگی را به سمت خود جذب کند.افول بازار سرمایه هم با رشد بی سابقه مسکن همراه بود اما در شرایط فعلی این بازار توانایی جذب نقدینگی را نداشته و این وظیفه گه گاهی بر دوش بازار طلا و ارز می افتد اما نوسان این دو بازار هم کوتاه مدت و مقطعی است و نهاد قانونگذاری چون بانک مرکزی به شدت نسبت به تغییرات آن واکنش نشان می دهد.
عباسی افزود: چنانچه شاهد هستیم بانک مرکزی طی روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته با اتخاذ سیاست اخیر خود مبنی بر کاهش نرخ ارز و حذف مالیات برارزش اوفزوده 4 درصدی، درصدد حذف دلالانی برآمده که اینبار به تله افتاده و جیب هایشان اکنون پر از دلار هزار و 250 تومانی است. این مدیریت شناور به زودی نرخ ارز را به ثبات چند سال قبل خواهد رساند و در آینده شاهد خواهیم بود نرخ ارز با کاهش تدریجی به قیمت واقعی خواهد رسید. بنابراین بازار ارز و طلا به زودی شرایط با ثباتی را در پیش خواهند گرفت و با این رویداد می توان در هفته جاری شاهد بازگشت رونق نسبی به بازار سهام و رشد شاخص و قیمت سهام شرکت های آینده دار بود.
*آمادگی شاخص برای رسیدن به قله 29 هزار و 500 واحدی
وی در بخش پایانی این گفت وگوی تفصیلی خاطر نشان کرد: هم اکنون به دلیل ابهام موقتی که در وضعیت اقتصادی بوجود آمده اکثر گروه های بورسی در شرایط بنیادین خود با چالش مواجه شده اند و هرگاه قصد صعود داشته اند با مانعی برخورد کرده اند.اما این وضعیت به تدریج بر طرف خواهد شد و اعتماد به بازار باز خواهد گشت.ضمن اینکه تقسیم سود در مجامع و رفع بسیاری از ابهام ها و شایعات پیرامون سهام شرکت ها در مجامع، کاهش نرخ ارز و آرامش در بازار ارز و طلا و بهبود شرایط اقتصادی، بار دیگر شرایط را برای رشد شاخص مهیا خواهد کرد.
عباسی افزود: در این بین تمامیت بازار سرمایه و شاخص بورس طی یکی دو ماه اخیر با تاثیر پذیری منفی دچار کاهش ارقام شده و در آستانه مجامع اغلب شرکت ها، قیمت سهام آنها را در حد بسیار نازلی قرار گرفته است.بنابراین با بررسی قیمت اکثر گروه ها مانند گروه های خودرویی، تجهیزاتی ، فلزاتی و معدنی متوجه خواهیم شد بسیاری از سهام هم اکنون در قیمت های جذابی برای خرید قرار دارند.
وی در خاتمه با بیان اینکه گروه های مرتبط با نفت و پتروشیمی و شرکت های سرمایه گذاری مرتبط هم در قیمت های بسیار مناسبی قرار دارند، گفت:اصلاح دسته جمعی بازارسهام حاکی از جمع شدن فنر شاخص برای صعود مجدد و خیره کننده ای دارد و طبق الگوهای تکنیکال با صعود دسته جمعی اکثریت گروه های بازار در مرحله اول صعودی خود ، دماسنج بازار سهام در میان مدت به قله 29 هزار و 500 واحدی خواهد رسید.
سلام. وبت خیلی خیلی توپه .بعضی مطالبش واقعا عالیه(به خصوص همین مطلب اخری)...
خوشحال میشم به ما هم سر بزتی وب ما در مورد والپیپره به همه ی بخشهامون سر بزن
کسایی هم که میخوان تو وب ما نویسنده بشن حتما خبرمون کنن...
حتما جتما بهمون سربزن فراموش نکنی
منتظرتیم ها....