فریبرز پرنا، کارشناس بازار سرمایه پیرامون افت شاخص طی چند روز گذشته در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: عمدتاً بازار سهام طی سال جاری شاهد رشد بسیار بالایی که عمدتاً در اثر نرخ ارز، رکود بازارهای رقیب و ارزش جایگزینی شرکت ها اتفاق افتاده بوده است در عین حال حجم معاملات هم در بازار رشد چشمگیری داشته که باعث خارج شدن بازار سرمایه از حالت تعادلی گردیده است.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص علل خارج شدن بورس از حالت تعادلی گفت: یکی از علت های این اتفاق را می توان در عدم مدیریت صحیح سازمان بورس و سازمان خصوصی سازی در شرایط حال حاضر بازار سرمایه و کشور دید.
وی ادامه داد: عرضه های سازمان خصوصی سازی به صورت مدیریت شده و دیر هنگان اتفاق افتاده است در صورتیکه این سازمان می بایست با توجه به شرایط حاکم بر بازار سرمایه، طوری اقدام به عرضه می کرد که باعث خارج شدن بازار بورس از حالت عادی خود نگردد.
پرنا در ادامه تصریح کرد: با اتفاقات چند روزه که در بازار شاهد آن بودیم نیاز به تغییر کلی در دیدگاه ها نسبت به بازار سهام هم در سطح مدیریت سازمان بورس و سازمان خصوصی سازی و هم در ذهن فعالان این بازار به شدت احساس می شود.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: اشباع بازار و رشد بی رویه قیمت ها مسئله ساز شده است امری که به تدریج به اکثر نمادها در بازار سرایت کرده و ریزش دسته جمعی قیمت ها و شاخص ها را به همراه آورده است و بازار با وجود ابهامات موجود در متغیرهای کلان اقتصادی از جمله بودجه 93 و توافقات بین المللی و سایر پارامترهای تأثیرگذار مثل نرخ خوراک و بهره مالکانه و نرخ سوخت به دنبال بهانه ای برای اصلاح و و اقعی شدن می گردد.
این تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص چشم انداز بازار سرمایه ابراز داشت: در صنایع بزرگ و تأثیرگذار همچنان پتانسیل های زیادی وجود دارد. اما در سهام شرکت های کوچکی که سهام شناور پایین و سرمایه اندکی دارند و در این مدت به صورت کاذب افزایش قیمت یافته اند و وارد حباب شده اند انتظار اصلاح قیمتی وجود دارد.
این کارشناس بازار سرمایه در بررسی عوامل تأثیرگذار بر صنایع اظهار داشت: در بحث افزایش نرخ خوراک گاز شرکت های پتروشیمی که این روزها مطرح است باید گفت که شرکت های پتروشیمی سال های زیادی است که با استفاده از رانت نرخ خوراک گاز پایین فعالیت می کنند در حالیکه دولت می تواند این گاز را با نرخ های بسیار بالاتر صادر کند بنابراین بهترین پیشنهاد دادن تخفیف های 5 تا 10 درصدی به این صنعت براساس قیمت های بین المللی می باشد.
از طرف دیگر دولت باید شرایط صادراتی بهتری را برای شرکت های این صنعت به وجود آورد تا به سوددهی این شرکت ها لطمه ای وارد نگردد.
وی در خصوص صنعت خودرو اظهار داشت: در صورت برداشته شدن تحریم ها از این که صنعت پتانسیل زیادی در دارایی های مورد تملک خود دارد می تواند در جهت بهره وری دارایی های موجود خود قدم بردارد تا شرکت های فعال در این صنعت به سودآوری هرچه بیشتر دست پیدا کنند.
صنعت سیمان هم از پتانسیل رشد قیمتی نسبت به قیمت های منطقه ای برخوردار می باشد و قابلیت این را دارند که در سال آینده از صنایع پربازده باشند زیرا در این مدت به این صنعت بی توجهی شده و با افزایش مقدار صادرات شرکت های سیمانی قدرت چانه زنی آنها در داخل افزایش پیدا خواهد کرد.
در ارتباط با صنعت بانکداری باید گفت که این صنعت نیز از قابلیت های زیادی جهت سودآوری برخوردار می باشد که با امید به گشایش در روابط بین المللی می توانند از این پتانسیل استفاده کنند.
همچنین در صنعت فولاد و معادن و همین طور فلزات اساسی چشم انداز قیمت جهانی تأثیرگذار می باشد که شرکت های این گروه ها از مزیت های زیادی همچون قیمت سوخت پایین و معادن داخل کشور بهره می برند همچنین شرکت های این گروه ها در صورت گشایش در روابط بین المللی با ریسک افزایش واردات هم ممکن است رو به رو گردند.
در پایان این کارشناس بازار سرمایه در خصوص پیش بینی شاخص کل بورس تا پایان سال عنوان کرد: با رفع ابهامات موجود در بازار و پتانسیل موجود در صنایع بزرگ شاخص کل توانایی دستیابی به سطح 100 هزار واحد را تا پایان سال 92 و گذر از این سطح را در سال 93 خواهد داشت و ریزش های مقطعی در بازار را خیلی نگران کننده نمی دانم بلکه این نوسانات جزء ذات بازار می باشد و در صورت صعود مداوم و نزول مداوم است که باید اظهار نگرانی شود.